
Cel Mai Bun Partener pentru Zâmbetul Tău: Cum găsești Dentistul Ideal pentru Tine și Familie
22/08/2023
6 Sfaturi de la Medicul Dentist pentru Mamele care Alăptează și Bebeluși
29/08/2023Rucsac? Verificat. Injecții de imunizare? Verificat. Curățare dentară? Verificat!
Vizitele regulate la dentist sunt importante pe tot parcursul anului, dar o consultație înainte de începerea școlii este crucială în lupta împotriva celei mai comune boli cronice găsite la copiii în vârstă școlară: cariile dentare. De fapt, boala dentară determină copiii să piardă mai mult de 51 de milioane de ore de școală în fiecare an. Chiar dacă începutul școlii arată puțin diferit anul acesta, programarea consultației pentru începutul școlii pentru copilul tău este totuși importantă.
Vizitele regulate la dentist sunt importante pe tot parcursul anului, dar o consultație înainte de începerea școlii este crucială în lupta împotriva celei mai comune boli cronice găsite la copiii în vârstă școlară: cariile dentare. De fapt, boala dentară determină copiii să piardă mai mult de 51 de milioane de ore de școală în fiecare an. Chiar dacă începutul școlii arată puțin diferit anul acesta, programarea consultației pentru începutul școlii pentru copilul tău este totuși importantă.
Prevenția și detectarea timpurie pot ajuta la evitarea durerii, dificultăților la mâncare, dificultăților în vorbire și absențelor școlare.

Când se fac controalele pediatrice cu ocazia începerii anului, asigurați-vă că un control la dinți face parte din acest proces.
Planifică în avans
Între seri petrecute la grătar, escapade în tabără și toate celelalte activități din lista de vară a familiei tale, începerea școlii poate să apară neașteptat. Din păcate, mulți părinți nu iau în considerare programarea unei consultații decât în august, moment pe care Dr. Dragoș Calangiu îl numește unul dintre cele mai aglomerate în calendarul său. „Această perioadă de agitație este destul de intensă,” menționează.
Asigură-te că îți rezervi suficient timp făcând un obicei din a suna pentru programarea consultației atunci încâ din primăvară. „Planificarea în avans este benefică,” adaugă.
„Dacă dorești să eviți aglomerația din august, înainte de începerea școlii, este bine să programezi consultația pentru începutul verii.”
Practici de îngrijire dentară în conformitate cu vârsta
Cea mai bună formă de control stomatologic este aceea în care nu se descoperă niciun caz de carii. Părinții pot contribui la acest lucru încurajându-și copiii să-și perieze dinții de două ori pe zi timp de două minute și să utilizeze ata dentară o dată pe zi. Iată sfaturile specifice fiecărei grupe de vârstă de la Dr. Dragoș Calangiu:
Vârsta până în de 6 ani
În acest interval de vârstă, copilul tău poate dori să se implice singur în periaj, dar încă nu dispune de abilitățile fine de coordonare necesare pentru a face o treabă detaliată. Permite-i să inițieze procesul și intervine atunci când este necesar. „La această vârstă, cavitatea bucală suferă o multitudine de schimbări, iar copiii în vârstă de 5 sau 6 ani își periază dinții într-un mod similar cu cum procedau când aveau 2 sau 3 ani,” explică el. „Ei nu fac ajustările necesare pentru noii molari apăruți și nu iau în considerare creșterea generală a cavității bucale.”
Vârstele 7-12
În această etapă, copilul tău cunoaște metodele corecte, însă s-ar putea să nu manifeste dorința de a le aplica. Continuă să încurajezi practicile sănătoase de periaj și folosire a atei dentare. „Fii conștient că este posibil să fie necesar să preiei inițiativa într-o măsură mai mare,” sugerează el. „Pe măsură ce ajung la adolescență, încep să înțeleagă importanța îngrijirii personale, responsabilitatea pentru acțiunile lor și alte aspecte relevante.”
Vârstele 12-18
Dr. Dragoș Calangiu subliniază că această perioadă reprezintă un moment critic pentru sănătatea dentară. „Atunci când analizăm cercetările privind apariția cariilor dentare la copii, observăm că aceasta apare în special în rândul celor mici. Cu toate acestea, o nouă creștere a incidenței survine în perioada adolescenței și începutul vârstei adulte.” Această tendință se explică, în parte, prin faptul că adolescenții pot trece mulți ani fără a se confrunta cu nicio carie. Tendința lor de a neglija igiena dentară este adesea atribuită lipsei de percepție a consecințelor.”
Nu ignora schimbările în obiceiurile de igienă dentară ale adolescenților tăi. „Comportamentul acestora în timpul adolescenței va influența cu siguranță obiceiurile din perioada adultă, spre vârsta de 20 de ani. Avem datoria de a-i sprijini și de a-i aborda cu respect, având în vedere că nu mai sunt copii.”
Timpul contează
Dacă ai programat consultații consecutive pentru copiii tăi, există o modalitate simplă de a decide cine merge primul: Alege copilul care a avut cele mai multe experiențe pozitive la dentist. „Fiecare copil va fi puțin diferit în temperamentul lor când abordează o vizită,” spune el. „În general, vrei să începi cu cei care au avut succes, pentru că ceilalți vor vedea cum se desfășoară.”

Întrucât fiecare copil are un temperament unic în abordarea unei vizite, este recomandat să începeți cu cei care au avut experiențe pozitive, astfel vor învăța unii de la alții.
Hrăniți copilul înainte
Hrănește-ți copilul cu o masă ușoară înainte de consultație. „O idee bună este să nu îi hrăniți în sala de așteptare înainte de a vedea medicul, resturi de mâncare vor rămâne pe dinți”
Mesele ușoare înainte ajută atunci când gâtul copilului este foarte sensibil. Acest disconfort scade pe măsură ce copiii cresc și dobândesc mai mult control asupra înghițirii.
În plus, merită menționate și punctele bonus dacă copilul se periază pe dinți înainte de consultație.
„Impactul sănătății dentare asupra stării tale generale este semnificativ. Găsește pe cineva care să fie un mentor pentru a te motiva, un consilier de încredere la care să apelezi când ai probleme de sănătate și un partener pentru a lua decizii informate în ceea ce privește îngrijirea dentară.„
Lasă anxietatea afară
Dacă inima îți bate mai repede doar la gândul la dentist, copilul tău probabil poate observa asta.
„Copiii simt anxietatea părinților. O grijă deosebită în cazul copiilor cu vârste de 4, 5 și 6 ani, deoarece adulții care dezvoltă fobii au avut experiențe neplăcute în această perioadă.„
Cu cât sunt mai mici, cu atât este mai important să fii atent la modul în care comunici cu copiii. De exemplu, atunci când copilul tău întreabă despre un tratament dentar, evită să spui „Doare doar puțin.” În schimb, încurajează-l să adreseze această întrebare dentistului.
„Indiferent de vârsta copilului, este important să îi ajutăm să se simtă împliniți după o vizită reușită și să asocieze această experiență pozitivă cu ideea de dinți puternici și sănătoși, pentru a purta acest mesaj cu ei în viitor.”
Păstrează-ți calmul
Dacă copilul tău se agită în timpul vizitei, cel mai rău lucru pe care îl poți face este să-l scoți din scaun și să pleci. „Următoarea vizită va fi mai dificilă,” spune Dr. Dragoș Calangiu. „Trebuie să ramâi calm și să le acorzi suportul necesar pe tot parcursul vizitei la dentist.”
În primul rând, evaluează de ce copilul tău se comportă așa. Sunt cu adevărat speriați, sau încearcă să testeze situația?
Lucrează în echipă cu dentistul tău pentru a continua vizita. Lasă dentistul să conducă conversația. Intervino acolo unde crezi că ajută cel mai mult, permițând totuși dentistului și copilului tău să construiască o relație bună.
„Oferă dentistului fiecare oportunitate de a schimba în bine cursul vizitei„
Ia o carte de vizită(sau trei)
Accidente pot apărea indiferent dacă copilul tău se află la un camp sportiv, la ora de educație fizică sau doar se plimbă pe stradă. În caz de urgență, asigură-te că profesorii și antrenorii copilului tău au toate informațiile medicale de contact de care au nevoie – inclusiv numărul de telefon al medicului dentist. Ia mai multe cărți de vizită pentru tine, copilul tău și pentru toți cei care au putea avea nevoie. „Părinții ar trebui să fie foarte conștienți de accidente și să se asigure că oriunde merg, au numărul medicului dentist la îndemână, astfel încât, în caz de accident, să poată suna imediat la cabinet,” spune Dr. Dragoș Calangiu.